Σύντομες πληροφορίες για τον οικισμό Μιδέα.
Ο Οικισμός Μιδέα, που μέχρι το 1928 ονομαζόταν Γκέρμπεσι, βρίσκεται στην επαρχία Ναυπλίας του νομού Αργολίδας κατά την βορειοανατολική πλευρά της ομώνυμης πεδιάδας και σε υψόμετρο 130 μ. Απέχει από την Αθήνα 130 περίπου χιλιόμετρα, από το Αργος 14 και από το Ναύπλιον 10. Η οδική σύνδεση με τις βασικές οδικές αρτηρίες και το περιφερειακό δίκτυο εξασφαλίζεται με ασφαλτοστρωμένους δρόμους και επαρκή οδική σήμανση. Το χωριό έχει μεσημβρινό προσανατολισμό και περιβάλλεται από τις βραχώδεις απολήξεις των δυτικών κλιτύων του Αραχναίου όρους, που εξασφαλίζουν ήπιο κλίμα τους χειμερινούς μήνες αλλά αρκετή ζέστη το καλοκαίρι. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι γεωργοί, ασχολούμενοι με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή σε εμπορεύσιμες ποσότητες εσπεριδοειδών και λαχανικών, ενώ παράλληλα διατρέφονται και περίπου 2.000 αιγοπρόβατα. Μέχρι το το σύνολο των κατοίκων ασχολιόταν με την καλλιέργεια του καπνού. Αριθμεί 350 περίπου μόνιμους κάτοικους, 40 περίπου κατοικίες μετοίκων, οικογένειες δηλαδή Μιδεατών, που δεν διαμένουν μόνιμα στον οικισμό και ακόμη μερικές οικογένειες Αλβανών. Η Μιδέα είναι ένα από τα αρβανιτοχώρια της Αργολίδας και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως μέχρι τουλάχιστον τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο η γλώσσα επικοινωνίας των κατοίκων ήταν η αρβανίτικη. Στις μέρες μας, δυστυχώς, το αρβανίτικο γλωσσικό ιδίωμα εξέλιπε και δεν χρησιμοποιείται η αρβανίτικη γλώσσα παρά μόνο από κάποιους ηλικιωμένους, όταν θέλουν ν’ αποκρύψουν τη σημασία της κουβέντας τους είτε από λόγους νοσταλγίας είτε προκειμένου να καταστήσουν τη διήγησή τους περισσότερο εναργή.
Αυτά τα λίγα, αγαπητοί φίλοι, για μια σύντομη γνωριμία με τη Μιδέα∙ πολύ γρήγορα θα ακολουθήσουν πληροφορίες σχετικά με τη μυθολογική-μυκηναϊκή Μιδέα, την εμφάνιση του τοπωνύμιου Γκέρμπεσι και την εξέλιξη του οικισμού (Γκέρμπεσι-Μιδέα) μέχρι των ημερών μας.
Ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του σχετικά με τα θιγόμενα θέματα ή για κείνα που τον απασχολούν ή που εκείνος τα θεωρεί σημαντικά και έχουν σχέση με τη Μιδέα και τους ανθρώπους της μέσω του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου με τον απαράβατο όμως περιορισμό και όρο πως το θέμα θα αφορά στους πολλούς, δεν θα προσβάλλει την αξία άνθρωπος, δεν θα είναι διχαστικό και θα είναι διατυπωμένη σε κόσμιο ύφος.
Σύντομες πληροφορίες για τον οικισμό.